Beveilig je werkplek

Tip: Werk veilig: vergrendel je werkplek

Vergrendel jij je werkplek wanneer je even een kopje koffie haalt?

Je doet het waarschijnlijk iedere dag; éven je werk onderbreken om een kop koffie of thee te halen. In de koffiecorner kom je een collega tegen en raakt aan de praat, op de terugweg loop je langs de werkplek van je manager en die vraagt je om details over een project óf je besluit om ook koffie mee te nemen voor een paar collega’s. Wat de reden ook is, je bent al snel tien minuten weg van je werkplek.

In die 10 minuten is je werkplek toegankelijk voor iedereen die voorbij loopt. Van glazenwasser tot klant, ze kunnen allemaal de informatie op je beeldscherm zien en, als ze dat zouden willen, zich toegang verschaffen tot je werkomgeving.

Daarmee loop je een beveiligingsrisico. Dat is heel eenvoudig te voorkomen: Vergrendel je werkplek via het windowsicoon links onderin je scherm, vervolgens ga je naar het icoontje met je foto en kiest daar voor ‘vergrendelen’. Wanneer je terugkomt op je werkplek, voer je je wachtwoord in & werk je verder, zonder dat je opnieuw applicaties op hoeft te starten.

Veilig werken
Vergrendel je werkplek door dmv ‘windowstoets+L’ of navigeer naar het Windows Icoon

Hoe ga je hier nu mee om wanneer je onderweg bent, of thuis op de bank op je tablet werkt? Daar heb je niet altijd toegang tot een toetsenbord om met de combinatie van de Windowstoets+L je systeem te vergrendelen. Soms heb je ook geen taakbalk in beeld om via de afsluit-opties te kunnen instellen. Daar hebben we iets op bedacht: beheerders maken door middel van een klein scriptje binnen de werkplek de Windows Lock tegel beschikbaar. Met deze tegel kun je met één klik je omgeving vergrendelen en je gegevens beschermen.

Zo eenvoudig kan veilig werken zijn. Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op, we vertellen je graag meer!

Ga terug